Tammikuun Inspiroidu-haaste kuului näin:

"TULEVAN VUODEN TAVOITTEET

Perinteisesti vuoden vaihtuessa tehdään kaikenlaisia lupauksia - monia niitä ei syystä tai toisesta pystytä kuitenkaan pitämään. Kun teet näistä tavoitteista (on parempi puhua tavoitteista kuin lupauksista) pienen kirjasen tai jopa taulun, pysyvät ne kirkkaina mielessä läpi vuoden. Kokonaisuus voi olla millainen tahansa, sellainen joka sopii omiin tarpeisiisi parhaiten. Tällainen skräppäys tukee myös sitä, ettei skräppäyksen tarvitse olla vain menneiden tallentamista. Skräppäyksen keinoin voidaan toteuttaa myös tulevaisuuden haaveita ja tavoitteita, unelmia ja ajatuksia. Toteutustapa on vapaa, mutta kilpailutyötä toteutettaessa tulee huomioida Kuukauden kisan luonne - normaalia vaativampi ja suurempi kokonaisuus."

 

Tämän haasteen myötä päädyin toteuttamaan pitkäaikaisen haaveeni - kalenterin teon. Olen nimittäin jo yläasteikäisenä haaveillut, että tekisin pienen ja kätevän taskukalenterin omin kätösin ja juuri sellaisen, joka sopii omiin tarpeisiini parhaiten. Inspiroidu-haasteen myötä myös kalenterin teema oli selvä: jokaiselle kuukaudelle oma lupaus, jonka pyrin toteuttamaan. Avomieheni on nyt armeijassa tammikuusta alkaen luultavasti yhdeksän kuukautta ja ikävä on ainakin näin alkuun ollut kova, joten halusin lupausten olevan sellaisia, jotka auttavat minua keskittymään omaan itseeni ja hyvinvointiini. Nythän minulla on aikaa tehdä kaikkea, mistä olen haaveillut - ja saada lopultakin aikaiseksi asioita, jotka ovat jo turhan kauan roikkuneet tekemättömien töiden listalla.

No, kalenterin tekeminen ei ollut ihan pikkujuttu. Tästä tuli paksuin työ, mitä olen koskaan Bind It Allilla tehnyt (n. 70 sivua).

Kuvasta ei muuten näy, mutta suojatakseni kalenteria tein siihen kalvosta vielä toiset, läpinäkyvät kannet. Ne eivät vain halunneet oikein tulla valokuvatuiksi ilman omituisia valoläikkiä, joten käänsin ne kuvatessa kalenterin taakse.

 

Onneksi apuna oli kopiokone, jolla saatoin tehdä kalenterin "viikkosivut", mutta päivämäärät ja viikot piti tietysti tussata jokaiselle 52 viikolle erikseen. Phuuh! Siinä vierähti hetki jos toinenkin. Ja tein vielä uudella Dymollani kuukausien nimet. Kalenterini erikoisuus on muuten lukujärjestystä muistuttava alkuviikko ma-pe, joissa on valmiina kellonajat :)

 

 

Koko kalenterin perusajatuksena on tietysti, että se on kestävä ja käytännöllinen, koska se lojuu milloin minkäkin laukun pohjalla tai saatan kiiressä vaikka viskata sen eteisen lattialle. Siksi kuukausien otsikkosivut, joissa vuoden lupauksetkin ovat, on toteutettu hyvin yksinkertaisesti. Napit tai muut koristeet kun olisivat saattaneet tipahdella ja tehneet muutenkin jo paksusta kalenterista vieläkin tuhdimman. Kuukausien otsikkosivut näyttävät tältä:

Tammikuu: Minulla on joskus vähän paha tapa jäädä vaikka lukemaan jotain hyvää kirjaa tai olla tietokoneella, niin että yöunet jäävät vähiin. Tai puuhailla ennen nukkumaanmenoa kaikenlaista niin, etten meinaa sitten saada unta. Nyt tammikuun tavoitteena oli nukkua joka yö kahdeksan tuntia, mutta ainakin kuusi. Ja onnistui!

Helmikuu: Täällä meidän kotona MIES on ihan selvästi meistä se ruoanlaittaja. Ja nyt kun mies on armeijassa, ei auta kuin kokata itse. Tämä on minulle tosi iso lupaus: lupaan välttää mikropizzojen houkutuksen, pikaruoan himon ja kaikenlaisen laiskuuden ja tehdä itselleni jotain terveellisempää, herkullisempaa ruokaa!

Maaliskuu: Haaveilin jo viime vuonna Intohimona skräppäys -tapahtumasta, mutta jätin kuitenkin menemättä. Lähteminen ei tuntunut järkevältä, kun maksoi liikaa ja ei ollut aikaa ja - olin liian laiska järjestääkseni asiaa. Mutta nyt, vuoden odotuksen jälkeen minä ihan taatusti menen!

Huhtikuu: Nyt minulla on aion todellakin vaalia sosiaalisia suhteitani. Jotenkin toisinaan on ihan liian helppo jäädä nyhjöttämään kotiin, vaikka voisi viettää paljon hauskempaa aikaa ulkona ja muiden ihmisten kanssa. Lisäksi yritän ylläpitää kulttuurin harrastusta elokuvien ja teatterin muodossa.

Toukokuu: Joo, tämä lupaus ei kuulosta kovin pahalta, eihän? Minulla on nyt vierähtänyt pari kuukautta siitä, kun olen ajanut autolla, ja yritän mahdollisimman pian ottaa itseäni niskasta kiinni ja hypätä taas rattiin. Ei sillä että minua jännittäisi - nautin autoilusta! - en vain ole nyt hetkeen ajanut. Todennäköisesti ajankin jo ennen toukokuuta, mutta erityisesti silloin, jotta saisin sitten lämmiteltyä ajotaidot kesää ja ajokoulun toista vaihetta varten.

Kesäkuu: Minä valokuvaan aivan liian vähän! Haluaisin olla patologinen valokuvien räpsijä, jotta voisin tallentaa muistot albumeihin ja jotta olisi kuvia, joista skräpätä, mutta ei! Tämänkin kalenterin kuvat ovat viimeisen viiden vuoden ajalta. Olen yksinkertaisesti liian LAISKA kaivaakseni sitä kameraa laukusta esiin. Nyt lupaan, että kesäkuun jälkeen kaikki tiedostot pursuavat käyttökelposia kuvia.

Heinäkuu: Tämä sivu on ehkä suosikkini, koska käytin aaltopahvia ja akryylimaaleja tehdäkseni taustaan aaltojen ja vedenomaisen vaikutelman. Lupaus on taas kerran melko iso, koska en ole parina viime kesänä mennyt rannalle joko ollenkaan tai sitten ihan vain kerran. Eikä nyt sillä, että vartalossa olisi mitään vikana, en vain tykkää tungoksesta ja muiden katseista, aurinkorasvasählingistä ja hiekasta joka paikassa. Mutta nyt menen!

Elokuu: Tämä haave ja lupaus auttaa kyllä jaksamaan kesään! En vielä tiedä minne matkustan, mutta pistin tavoitteeksi lähteä kuitenkin ainakin Helsinkiin tai Lappiin - mieluiten vielä kauemmaksi. Katsotaan jos mies olisi lomilla...

Syyskuu: Tämä lupaus ei varmaan paljon selittelyjä kaipaa. Näinhän meidän pitäisi muistaa tehdä koko ajan!

Lokakuu: Tästä tavoitteesta tuli joskus lipsuttua viime syksynä ja piipailtua bussikorttia ;) Mutta jospa tänä syksynä onnistuisi.

Marraskuu: Haluaisin, että myös muilla olisi hyvä olla ja näkisin joskus vaivaa ilahduttaakseni läheisiäni. Siitä tulee tietysti minullekin hyvä mieli. Tämä lupaus muistuttaa, ettei aina kannata tuijottaa vain omaan napaan...

Joulukuu: Tämä on kyllä niin ikuisuuslupaus! Silti edellisellä viikolla (tai edellisinä päivinä!) tulee tehtyä vielä joulushoppailuita. Toivon, että kalenteria vilkaisemalla muistaisin aloittaa jo pikkasen aikasemmin.

 

--

 

Kaikenkaikkiaan olen kalenteriini hyvin tyytyväinen, se on juuri sellainen kuin halusin! Lisäksi muistan ehkä paremmin toteuttaa lupaukseni, kun hypistelen kalenteria varmaan päivittäin. Tunnen itseni sen verran hyvin, että hyllyssä olevaa albumia en välttämättä aina muista selailla ;)